Beatrix trailerladen 1 1Ons verhaal van de trainingen trailerladen met ons paard Beatrix bij Patricia.
Door Zjamili Bilbeisi

Mijn moeder en ik zaten met het probleem dat ons paard de trailer niet meer op wou.
Na zelf nog een aantal keer geoefend te hebben op vele verschillende manieren, om te kijken of we het zelf nog konden verhelpen (wat niet lukte) hadden we besloten om hulp in te gaan schakelen… We zijn toen rustig gaan nadenken en opzoek gegaan naar de juiste manier om het te verhelpen. De juiste oplossing was voor ons uiteindelijk om iemand bij ons op terrein te laten komen. Via een oproep van mij geplaatst op de site Bokt.nl kwam ik via iemand bij Patricia terecht. We hebben contact met haar opgenomen en een afspraak gemaakt.

 

Sinds de eerste afspraak beviel het ons meteen, ze was goed duidelijk en wist waar ze mee bezig was. De afspraken volgden waarin we bijna elke afspraak weer een stukje patroon erin brachten.
Beatrix moest leren om te wachten, minder stressvol te zijn en niet meer haar kont zijwaarts te parkeren eenmaal als zij erin moest. We werkten met lange lijnen langs de trailer waarmee Patricia Beatrix kon corrigeren en we bouwden het stukje van de ankerpunten/hoofd laag (ontspanning) er telkens in. Mocht het namelijk zo zijn dat Beatrix  weigerde erin te gaan en spanning opbouwde, dan konden we altijd terugvallen op één van de ankerpunten en terug naar de ontspanning d.m.v. hoofd laag.

Tijdens de trainingen kregen we vele tips van Patricia en hele goede begeleiding. Patricia nam altijd de tijd en stond open voor alles om ons en Beatrix zo goed mogelijk te helpen. Aangezien wij doordeweeks geen tijd hadden om te oefenen met het trailerladen maakte zij voor ons tijd vrij op de zondag, wat normaal haar enige vrije dag is. We hebben alles op een rustig tempo uitgebouwd en allerlei stapjes erin getraind. In de trainingen zijn we begonnen met de spanning af te laten vloeien bij Beatrix met behulp van de oefening “hoofd laag”. Dit ontwikkeld rust bij Beatrix aangezien zij heel erg kijkerig is van zichzelf en zo dus geen aandacht meer had bij ons. Naarmate ze normaal en rustig voor de klep kon staan zonder afgeleid te zijn door dingen in haar omgeving zijn we gaan trainen richting de klep toe. Daarna zijn wij, als ook dit goed was, de trailer in gelopen en hier zat erg veel spanning bij Beatrix (trillen en veel mesten). Dit hebben we er allemaal uitgetraind door aan de hand van haar hoofd laag en zo vertrouwen te geven dat er niks engs is. Toen Beatrix het allemaal niet zo spannend meer vond, werd het mijn moeders beurt om Patricia te vervangen en de hulplijnen voor zover die nog nodig waren over te nemen, de achterstang te plaatsen en de klep te sluiten. Patricia heeft ook haar begeleid om het op de juiste rustige, maar gecontroleerde manier uit te voeren. Na dat Beatrix rustig in de trailer bleef staan met de klep dicht gingen we ook een rondje rijden en dan weer uitladen op eigen terrein. Patricia ging uiteraard mee en hielp mijn moeder om zo goed mogelijk te rijden en zo rekening te houden met de trailer en uiteraard Beatrix. Beatrix trailerladen 2 1

En toen kwam het opeens erg dichtbij voor ons gevoel… Maar we waren er klaar voor, na alle trainingen wisten wij wat we moesten doen. De uiteindelijke eindtraining op vreemd terrein met als begeleidster Patricia voor de, voor nu, laatste keer. Mocht het zo zijn dat we misschien weer tegen iets aanlopen en niet meer weten wat te doen, mogen we altijd contact met haar opnemen. Deze eindtraining hebben wij op een parkeerplaats gedaan wat nog een hele nieuwe plek was voor Beatrix. Aan Beatrix te merken vond ze het vooral in het begin nog wat spannend en had ze meteen weer de neiging om naar van alles te kijken en dus de focus niet meer bij mij te hebben of bij de trailer. Door alle stappen die wij er in hebben getraind lukte het ons weer gauw de rust terug te brengen en liep ze er eigenlijk zo weer op. Dit hebben we een aantal keer herhaald en je zag dat naarmate we het een aantal keer opnieuw hadden gedaan, ze eigenlijk net zo makkelijk de trailer in liep als op eigen terrein.
Ik zelf vond het laden op vreemd terrein een super onderdeel van de training omdat de omgeving dan totaal anders is en dat toch wat spanning met zich mee brengt. Uiteindelijk gaan we natuurlijk altijd naar een andere omgeving toe, dus dit was een goede test of alles ook op vreemd terrein was blijven hangen.

Kortom hebben we veel geleerd van Patricia en ze heeft ons super goed geholpen. Door haar kunnen wij weer met een gerust hart weg op wedstrijd zonder al dat gedoe met de trailer. Voor nu oefenen mijn moeder en ik nog even een aantal keer zelf met Beatrix en de trailer en kunnen wij binnenkort weer lekker gaan starten!

Een aanrader voor veel mensen, bedankt Patricia!