Mariska_SorrelEen aantal jaar terug kwam ik terecht bij de stal waar Sorrel gestald staat. Na een aantal jaar Sorrel af en toe te verzorgen als mijn schoonzus niet kon, heb ik hem in april 2015 overgenomen als verzorgpony. Sorrel is een 21 jarige Welsh cob ruin die nog heerlijk blij in het leven staat en die graag wil werken ondanks dat hij artrose heeft in zijn achterbeen.

In april 2016 kwam ik bij Patricia terecht door een eerdere tip van een stalgenoot waar ik toen niks mee had gedaan. Dit veranderde na een bezoek van de fysiotherapeut, ik had namelijk het idee dat Sorrel wel eens vast kon zitten in het lichaam hij liep namelijk van achter nog wel eens kort en wilde wel eens niet buigen. Echter de fysiotherapeut gaf aan dat er mogelijk artrose in zijn gewricht kon zitten en dat de wedstrijdjes die ik af en toe eens deed voorbij waren. Als optie gaf zij wel aan dat ik eventueel met de dubbele lange lijnen kon beginnen om hem op een goede manier beweging te geven.

Na dit bericht bedacht ik mij de tip die ik een tijd terug van mijn stalgenoot heb gehad en heb ik contact met Patricia gezocht met de mededeling dat Sorrel last heeft van zijn gewricht in zijn achterbeen en hierdoor dus niet te veel op voltes zou mogen lopen. Dit was gelukkig geen probleem en ik zou kunnen beginnen met de dubbele lange lijnen.

De eerste les ( en ook de lessen daarna) vond ik een fijne ervaring, Patricia legt alles duidelijk uit en als je iets niet begrijpt of verduidelijkt wilt hebben is dit ook geen probleem. Daarnaast weet Patricia waar ze het over heeft, ziet zij heel duidelijk wat je zwakke punten zijn waar je weer mee aan het werk kunt en houdt zij heel erg rekening met wat het paard aan kan.

Na de eerste succesvolle les ben ik verder gegaan met lessen in de dubbele lange lijnen. In de lessen zijn we voornamelijk bezig met het verbeteren van Sorrel. Dit doen wij op dit moment onder andere door middel van schouder buitenwaarts en schouder binnenwaarts. Dit doen wij om de buiging van Sorrel te verbeteren, hij was namelijk linksgebogen en door de dubbele lange lijnen is dit al zeer verbeterd en buigt hij nu op rechts over het algemeen goed.

Verder zijn wij in de lessen ook bezig met het sterker worden van zijn achterhand zodat hij achter meer gaat dragen waardoor hij zijn achterbeen meer kan belasten maar wel op zo’n manier dat hij zijn zwakke been niet overbelast.

Als ik terug kijk van nu naar april 2016 zie ik al een grote verbetering in Sorrel. Hij ziet er gespierder uit maar daarnaast is hij in het rijden ook een stuk losser, is actiever, zijn achterbeen gebruik is verbeterd, is onze band nog verder gegroeid en is het echt mijn maatje geworden en als laatste zit hij beter in zijn vel.

De laatste tijd is dit zo verbeterd en loopt hij erg goed dat ik het heb aangedurft om een onderlinge wedstrijd te starten en dit is ontzettend goed gegaan. Het was een enorme verbetering met de wedstrijden die ik in het begin van 2016 heb gereden.

Naast het dubbele lange lijnen ben ik ook begonnen met het nemen van centered riding lessen bij Patricia. De eerste les was een enorme eye opener. Op het einde van de les merkte ik echt het verschil tussen mijn ‘oude’ zit en mijn ‘ nieuwe’ zit. Toen ik van Patricia terug mocht zitten in mijn zit zoals ik die lekker vind zitten voelde ik meteen aan Sorrel dat hij een stuk trager en minder actief liep. Een enorme verbetering dus.

Sorrel en ik gaan nu lekker verder lessen en vooral genieten!