Back to Top

Friendly Horse

Samen op weg... vanuit Kennis, Vertrouwen en Plezier!

Begeleiding bij angst


Je paard is je beste vriend,
Je vertrouwt hem volledig,
hij gaat door het vuur voor jou!

 

Maar wat nou als dit voor jou en je paard niet opgaat?
Wat doe je als jouw vertrouwen plaatsgemaakt heeft voor angst en onzekerheid?
Als je elke keer in de nabijheid van, of op je paard angst ervaart? 

Menselijke angst lijkt wel een taboe te zijn in de paardenwereld, ongeacht welke discipline of het niveau van de combinatie. Je kunt eigenlijk niet zeggen dat je bang bent voor je paard zonder dat iedereen daar gelijk een (negatieve) mening over heeft. De waarheid is dat je niet de enige bent, bijna iedereen die met paarden omgaat heeft wel eens te maken gehad met angst!

 

Angst uit zich in vele vormen denk bijvoorbeeld aan: een ongemakkelijk gevoel, weg willen rennen, zwetende handen / oksels / rug, knikkende knieƫn, trillende handen, trillen over je hele lijf, huilen, volledig blokkeren in je lichaam, boosheid, etc. Op zich is angst een gezond instinct, het beschermt je tegen mogelijke gevaren en zorgt er in sommige situaties zelfs voor dat je in leven blijft. In de omgang met paarden ontstaat angst meestal doordat je in een bepaalde situatie de controle over je paard bent kwijtgeraakt, waarbij je misschien zelfs gewond bent geraakt. Je hersenen slaan deze ervaring op (net zoals je geleerd hebt dat je jezelf brandt aan vuur) waardoor je angst voelt wanneer je in zo'n zelfde situatie dreigt te komen. Het overlevingsinstinct neemt het over van rede en logica waardoor je angst blijft voelen.

 

Om over je angst heen te kunnen komen is het belangrijk om het "waarom" te achterhalen, kruimel waarom heeft je paard gedaan wat hij heeft gedaan  (of misschien nog steeds doet) waardoor jij de controle over hem kwijtraakte? Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn, de oorzaken die ik in de praktijk het meeste tegenkom zijn echter een combinatie van de natuurlijke scheefheden van het paard en een verstoorde leiderschapsverhouding.

 

Binnen Friendly Horse maak ik succesvol gebruik van de verschillende trainingsvormen om mensen te helpen over hun angst heen te komen, ongeacht waar dit zich voordoet: op de grond, onder het zadel, op stal, in de omgang, etc.
Wat deze aanpak zo succesvol maakt is een doelgerichtte training van het paard om de oorzaak weg te halen, in combinatie met specifiek op angst gerichtte oefeningen en technieken voor de eigenaar (o.a. ademhalingstechnieken).
 

Ben jij bang geworden voor je paard, durf dan gerust om hulp te vragen... ik help je graag!

 

 

* Omdat elke combinatie uniek is pas ik mijn lessen en/of trainingen aan op jouw specifieke situatie en behoeftes,
dit geeft jou (en je paard) de gelegenheid om je in jullie eigen tempo te ontwikkelen.